Important Phrasal Verbs for Class 10
Important Phrasal Verbs for Class 10
Phrasal Verbs List - Complete List
| ✦ Verb / Word | ✦ Phrasal Verbs |
|---|---|
| Request | Ask for |
| Win | Bear away |
| Support | Bear out |
| Sustain | Bear up |
| Tolerate | Bear with / Put up with |
| Extinguish | Blow out / Put out |
| Emit | Blow off / Give off |
| Escape from / Leave a group / Become free | Break away |
| Decline / Separate into smaller parts | Break down |
| Happen / Occur | Bring about |
| Reduce / Decrease / Lower | Bring down |
| End a connection / Dissociate / Part company with | Break with |
| End / Stop / Conclude / Shatter / Separate / Split up / Divorce | Break up |
| Produce / Generate | Bring forth |
| Earn / Yield | Bring in |
| Rescue | Bring off |
| Publish | Bring out |
| Cure / Recover | Bring through / Come round |
| Rear | Bring up |
| Express any emotion | Burst into |
| Visit a place | Call at |
| Meet someone / Visit | Call on |
| Demand | Call for |
| Shout | Call out |
| Remove | Carry away |
| Continue | Carry on |
| Perform / Obey / Execute / Accomplish | Carry out |
| Encounter / Discover / Meet | Come across |
| Remember | Call up |
| Reject / Discard / Expel | Cast out |
| Reach | Come at |
| Get | Come by |
| Be born | Come of |
| Separate / Dislocate | Cut off |
| Abolish | Do away with |
| Behave | Deal with |
| Trade | Deal in |
| Retreat / Divert / Pull back | Draw away |
| Agree | Fall in with / Go with |
| Fail | Fall through |
| Complete | Fill up / Fill in |
| Uncover / Detect / Discover / Learn | Find out / Figure out |
| Escape | Run away / Get away / Get off |
| Pass | Get by |
| Yield | Give in |
| Distribute | Give away |
| Disclose | Give out |
| Abandon / Leave | Give up |
| Follow | Go after |
| Oppose | Go against |
| Exceed | Go beyond |
| Increase | Go up |
| Lower | Hang down |
| Wear | Put on |
| Disconnect / Cut off / Hang / Suspend / Delay | Hang up |
| Offer / Promise | Hold out |
| Postpone | Hold over |
| Maintain | Keep up |
| Control | Keep down |
| Store | Lay in |
| Dismiss for short period of time | Lay off |
| Put / Apply | Lay on |
| Cover | Lay with |
| Gaze / Stare | Look at |
| Hate | Look down upon |
| Care | Look after / Take care of |
| Examine | Look over |
| Inspect | Look through |
| Understand | Make out |
| Transfer | Make over |
| Search | Find out |
| Compensate | Make up for |
| Die | Pass away |
| Overlook | Pass over |
| Chase | Run after |
| Steal | Run away with |
| Bid goodbye | See off |
| Begin | Set about |
| Ignore | Set aside |
| Establish | Set up |
| Save | Lay by / Set by |
| Start / Begin | Set forth / Set in / Set out |
| Appear in | Sit for |
| Symbolise | Stand for |
| Resemble | Take after |
| Consider | Take for |
| Describe | Tell of |
| Stop | Turn off |
| Appear | Turn up |
| Solve | Work out |
| Excite | Work up |
| Discuss | Talk over |
| Occupy | Take up |
| Addict | Take to |
| Remove something | Take off / Put off |
| Catch | Take by |
| Write / Jot | Take down / Put down |
Application of phrasal verbs in sentences
✓
The following examples will give you idea of how are the phrasal verbs used in the sentences.
✓
The phrasal verbs always follows the tense of the verb. For example if the verb has "s/es" as suffix, the phrasal verb will also take "s/es". If verb is in past form, then its phrasal verb will also take past form.
1. He requested a glass of water to the man.
Ans: He asked the man for a glass of water.
2. Our team won the match.
Ans: Our team bore away the match.
3. My teacher supports me mentally to study harder.
And: My teacher bears out mentally to study harder.
4. My sister managed to sustain her patience throughout her board exams.
Ans: My sister managed to bear up her patience throughout her board exams.
5. Sometimes, We can't tolerate such blaring horns.
Ans: Sometimes, We can't bear with such blaring horns.
6. They soon extinguished the fire to prevent a disaster.
Ans: They soon blew out the fire to prevent a disaster.
7. Black smoke is emitting from the factorise.
Ans: Black smoke is blowing off from the factories
8. The cow escaped from the post and ran into the meadow.
Ans: The cow broke away from the post and ran into the meadow.
9. My friend declined his proposal for picnic.
Ans: My friend broke down his proposal for picnic.
10. An accident has happened near the temple.
Ans: An accident has brought about near the temple.
11. The shop owner reduces the price of the potatoes.
Ans: The shop owner brings down the price of the potatoes.
12. My uncle ended the relationship with us.
Ans: My uncle broke with the relationship with us.
13. Our school usually ends at 4 pm.
Ans: Our school usually breaks up at 4 pm.
14. The field with chemical fertilizers produces large amount of crops every year.
Ans: The field with chemical fertilizers brings forth large amount of crops every year.
15. Our school published a magazine yesterday.
Ans: Our school brought out a magazine yesterday.
16. I visited Taj Mahal last year.
Ans: I called at Taj Mahal last year.
17. The neighbours demanded a tubewell in their locality to secure drinking water.
Ans: The neighbours called for a tubewell in their locality to secure drinking water.
18. At midnight, someone was shouting on the road.
Ans: At midnight, someone was calling out on the road.
19. The sea waves removed my drawing on the sea beach.
Ans: The sea waves carried away my drawing on the sea beach.
20. Thd kid performed the recitation very good.
Ans: Thd kid carried out the recitation very good.
21. The man had encountered a clown on his way back to home.
Ans: The man had come across a clown on his way back to home.
22. He can still remember about his school days.
Ans: He can still call up about his school days.
23. His manager rejected his report.
Ans: His manager cast out his report.
24. The reputed organization abolished the cruel custom.
Ans: The reputed organization did away with the cruel custom.
25. The NGO is actively distributing foods to flood stricken people.
Ans: The NGO is actively giving away foods to flood stricken people.
26. You should abandon the habit of smoking.
Ans: You should give up the habit of smoking.
27. Prices of essential commodities increased as a result living life became difficult.
Ans: Prices of essential commodities went up as a result living life became difficult.
28. Our teacher disconnected the meeting all of a sudden.
Ans: Our teacher hung up the meeting all of a sudden.
29. During COVID 19 pandemic, we had to maintain social distancing.
Ans: During COVID pandemic, we had to keep up social distancing.
30. He understood the hints very well.
Ans : He made out the hints very well.
31. My pet cat died yesterday night.
Ans: My pet cat passed away yesterday night.
32. They have overlooked the main reason behind this investigation.
Ans: They have passed over the main reason behind this investigation.
33. The dog was chasing the old man for long way.
Ans: The dog was running after the old man for long way.
34. We began our journey at dawn.
Ans: We set about our journey at dawn.
35. The space behind our home is occupied by tiny grasses.
Ans: The space behind our home is taken up by tiny grasses.
36. He cares his pet dog intensely.
Ans: He looks after his pet dog intensely.
37. My friends are discussing about the topics which were taught by our teacher in previous class.
Ans: My friends are talking over about the topics which were taught by our teacher in previous class.
38. I wore a heavy coat due to cold outside.
Ans: I put on a heavy coat due to cold outside.
39. You should not hate poor people rather help them.
Ans: You should not look down upon poor people rather help them.
40. He has been writing the notes which are collected from his friends.
Ans: He has been taking down the notes which are collected from his friends.
Comments
Post a Comment