Autumn by John Clare Poem Bengali meaning and Questions Answers
Autumn by John Clare Poem Bengali meaning and Questions Answers
✓
Overview of the poem Autumn
The poet captures the soft and peaceful pictures of the autumn and also describes an atmosphere that is free from harshness. Through the images of cottage smoke, nestling of pigeons round the cote and old crow, the poet conveys a sense of rest.
✓
Stanza 1
I love the fitful gust that shakes
The casement all the day,
Bengali meaning: আমি ভালোবাসি ক্ষনে ক্ষনে আসা দমকা বাতাসকে যেটি সারাদিন ধরে নাড়াতে থাকে জানালার পাল্লাটিকে,
And from the mossy elm tree takes
The faded leaves away,
Bengali meaning: এবং শ্যাওলা যুক্ত/ধরা এলম গাছ থেকে ঝরিয়ে নিয়ে যায় বিবর্ণ পাতাগুলোকে
Twirling them by the window pane
With thousand others down the lane.
Bengali meaning: সেই পাতাগুলোকে জানালার কাচের পাশে ঘুরিয়ে-ঘুরিয়ে নিয়ে আরও হাজার হাজার পাতার সঙ্গে রাস্তার দিকে উড়িয়ে নিয়ে যায়।
✓
Stanza 2
I love to see the shaking twig
Dance till the shut of eve
Bengali meaning: আমি ভালোবাসি কাঁপতে থাকা ডালটিকে যেটি সন্ধ্যা নামা পর্যন্ত নাচতে থাকে।
The sparrow on the cottage rig,
Whose chirp would make believe
Bengali meaning: কুটিরের ছাদের প্রান্তে বসে থাকা চড়ুই পাখিটি, যার কিচিরমিচির শুনলে মনে হয়
That spring was just now flirting by
In summer's lap with flowers to lie.
Bengali meaning: যেন বসন্ত এইমাত্র এসে তার চঞ্চল উপস্থিতি জানিয়ে গেল, এবং চলে গেল গ্রীষ্মের কোলে ফুল নিয়ে শুয়ে থাকার জন্য ।
✓
Stanza 3
I love to see the cottage smoke
Curl upwards through the naked trees,
Bengali meaning: আমি ভালোবাসি দেখতে কুটিরের ধোঁয়া, যেটি কুণ্ডলী পাকিয়ে উপরের দিকে উঠে যায় নগ্ন (পাতাহীন) গাছের মধ্য দিয়ে,
The pigeons nestled round the cote
On dull November days like these;
Bengali meaning: বিষন্ন নভেম্বরের দিনগুলিতে পায়রাগুলো তাদের বাসার চারপাশে গা ঘেঁষাঘেঁষি করে বসে থাকে;
The cock upon the dung-hill crowing,
The mill sails on the heath a-going.
Bengali meaning: গোবর ঢিবির উপর মোরগ ডাক ছাড়ছে এবং খোলা মাঠে বাতাসকালের পাখাগুলো ঘুরতে থাকে।
✓
Stanza 4
The feather from the raven's breast
Falls on the stubble lea,
Bengali meaning: দাঁড়কাকের বুক থেকে পালক এসে পড়ে খড়ের গোড়া ভর্তি মাঠের উপর,
The acorns near the old crow's nest
Fall pattering down the tree;
Bengali meaning: বৃদ্ধ কাকের বাসার কাছ থেকে ওক গাছের ফল টুপটাপ শব্দ করতে করতে গাছ থেকে নিচে পড়ে।
The grunting pigs, that wait for all,
Scramble and hurry where they fall.
Bengali meaning: ঘোঁৎ ঘোঁৎ করা শূকরগুলো যারা ফলগুলির অপেক্ষা করে তারা ফলগুলি যেখানে পরে সেখানে তাড়াহুড়ো করে ছুটে যায়।
Important Words and their meanings
fitful — ক্ষণস্থায়ী/অনিয়মিত
gust — দমকা হাওয়া
casement — জানালার পাল্লা
mossy — শ্যাওলা-ধরা
faded — বিবর্ণ বা শুকিয়ে যাওয়া এমন
twirling — ঘুরতে থাকা
twig — ছোট ডাল
chirp — কিচিরমিচির ডাক
Flirting — প্রেমের ভান করা
curl upwards — কুণ্ডলী পাকিয়ে উপরে ওঠা
naked trees — পাতা শূন্য গাছ
nestled — গা ঘেঁষে বাসায় আশ্রয় নিয়ে বসা
cote — বাসা
dung-hill — গোবরের ঢিবি
crowing — মোরগের ডাক
mill — বায়ু কল
sails — পাল তোলা ( এখানে কলের পাখা)
Heath — খোলা মাঠ
Raven — দাঁড়কাক
stubble — ফসল কাটার পর মাঠে পড়ে থাকা খড়ের অবশিষ্টাংশ
Lea — ঘাসে ঢাকা মাঠ
Acorn — ওক গাছের ফল
pattering — টুপটাপ শব্দ
grunting — ঘোঁৎ ঘোঁৎ করা
scramble — তাড়াহুড়ো করে ছুটে যাওয়া
Textual Questios and Answers of Exercises
✓
Exercise 1
Choose the correct alternative:
1. All through the day the fitful gust shakes the — c) casement
2. The poet loves to see shaking twig dance till the — d) shut of eve
3. The sparrow sat on the — a) cottage rig
4. The pigeons nestled round the — b) cote
5. The cock was crowing upon the — a) dunghill
6. The grunting pigs — c) scramble and hurry
✓
Exercise 2
Answer the following questions:
i) What happens to the leaves of the mossy elm-tree in autumn?
Ans: The fitful gust in autumn takes the leaves of the mossy elm-tree and twirls them by the window pane with thousand others down the lane.
ii) What are the things the poet loves to see on November days?
Ans: On November days the poet loves to see the cottage smoke curl upwards through the naked trees and the pigeons nestled round the cote.
✓
Exercise 3
State whether following sentences are active or passive voice:
a) Anil will visit his grandmother's house. — Active voice
Passive voice: His grandmother's house will be visited by Anil.
b) The President has left his office. — Active voice
Passive voice: His office has been left by the President.
c) The project will have been finished by the students. — Passive voice
Active voice — The students will have finished the project.
d) Promita's leave has been sanctioned by the school authority. — Passive voice
Active voice — The school authority has sanctioned Promita's leave.
✓
Exercise 4
Change the voice:
a) Active voice: The boy has read out the letter.
Passive voice: The letter has been read out by the boy.
b) Active voice: I shall have bought a cricket bat by tomorrow.
Passive voice: A cricket bat will have been bought by me by tomorrow.
c) Active voice: Sohini's friends had organised a picnic.
Passive voice: A picnic had been organised by Sohini's friends.
d) Active voice: The football team will put up a brave fight.
Passive voice: A brave fight will be put up by the football team.
✓
Exercise 5
Change the following sentences into indirect speech:
a) I said to him, "Will you share your tiffin with me?"
Ans: I asked him whether he would share his tiffin with me.
b) Anjan's mother said, "Your father has left for Mumbai."
Ans: Anjan's mother said that his father had left for Mumbai.
c) The girls triumphantly said, "Hurrah! We have won the match."
Ans: The girls exclaimed with joy that they had won the match.
d) He says,"Let you be successful in life."
Ans: He wishes that I may be successful in life.
e) The captain informed, "The tournament was postponed last month."
Ans: The captain informed that the tournament had been postponed the previous month.
Extra Important Questions and Answers
A. Short Answer Questions
1. Who wrote the poem “Autumn”?
Ans: John Clare wrote the poem “Autumn”.
2. What shakes the casement all day?
Ans: Fitful gust shakes the casement all day.
3. Where do the faded leaves go?
Ans: The faded leaves are twirled by the fitful gust by the window pane and carried down the lane.
4. Where does the sparrow sit on?
Ans: The sparrow sits on the cottage rig.
5. What does the sparrow's chirp remind the poet of?
Ans: The sparrow's chirp reminds the poet of the spring.
6. What do the grunting pigs do when the acorns fall?
Ans: The grunting pigs scramble and hurry where the acorns fall.
7. Describe the picture of cottage presented by the poet?
Ans: The poet presents a peaceful picture of the cottage in his poem where he shows smokes emits from the cottage chimney and curls upward through the naked trees.
Comments
Post a Comment